Practica judiciara privind “Emancipare – dobandirea anticipata a capacitatii de exercitiu – ” ( Art.40 Cod Civil )

Crudiu & Asociații > Soluții > Civil > Practica judiciara privind “Emancipare – dobandirea anticipata a capacitatii de exercitiu – ” ( Art.40 Cod Civil )

Practica judiciara privind “Emancipare – dobandirea anticipata a capacitatii de exercitiu – ” ( Art.40 Cod Civil )

 

In cazul de fata, Petenta M B L, prin  Casa de Avocatura Crudiu si Asociatii, a solicitat instantei de judecata recunoasterea capacitatii de exercitiu anticipate.

Atat in legislatia actuala cat si in cea veche, minorul este conturat sub forma unei persoane vulnerabile, dezvoltata emotional si intelectual insuficient pentru a-i conferi capacitatea de a incheia singur acte juridice prin care sa dobandeasca sau sa isi exercite drepturile civile si sa isi asume si sa isi execute obligatiile. Din acest motiv, capacitatea de exercitiu a minorului comporta mai multe forme, in functie de varsta si discernamantul acestuia.

In fapt, Casa de Avocatura Crudiu si Asociatii a motivat cererea pe baza lipsei sprijinului parental de orice natura, decesul tatalui, imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale, de invatamant obligatoriu sau de alte drepturi conferite prin lege, aratand astfel ca nu detine carte de identitate.

In drept, Casa de Avocatura Crudiu si Asociatii  a invocate dispozitiile art. 40 Cod civil, care statueaza faptul ca “Pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu “.

In probatiune, Casa de Avocatura Crudiu si Asociatii a uzat de proba cu inscrisuri si proba testimoniala cu martorul T N B, insa nu s-au putut audia parintii reclamantei minore, deoarece tatal acesteia, M A a decedat cu doi ani in urma, iar mama I N M este plecata la munca in Spania.

“Emanciparea este un act solemn sau un beneficiu legal, care are ca efect desfiinţarea puterii părinteşti sau a tutelei, conferind minorului dreptul de a se conduce singur în ce priveşte actele personale şi de a-şi administra patrimoniul în limitele unei capacităţi restrânse (C. Hamangiu, I. Rosetti-Bălănescu, Al. Bâicoianu, Tratat de drept civil român, voi. I, Ed. All Beck, Bucureşti, 1998, nr. 1279, p. 435).”

Analizand intregul material probator administrat in cauza, instanta de tutela recunoaste minorei M B L capacitatea deplina de exercitiu.

 

Hotararea a ramas definitiva prin neapelare.

 

Vezi aici Hotararea Civila pronuntata de Judecatoria Drobeta Turnu Severin in intregime.